fredag 2 januari 2015

Mercedes B-klass electric

Nästan alla biltillverkare försöker bygga elbil. Mercedes är en av dem som kommer ganska sent med sin första eldrivna modell. Mercedes B-klass electric drive är nyligen presenterad till journalisterna i Spanien och modellen är redan tillgängligt och kan köpas i USA. EU marknaden säljstart är planerad för sent februari. Så här beskriver bilen Tysk Autogefuhl:Så här byggs dem i Mercedes fabriken i Tyskland:Kort sammanfatad det handlar om smart bil plattform och B-klass finns som Bensin, diesel, CNG och nu även elektrisk. Det betyder att man kompromissar mycket för att spara kostnad och oftast redskap som är mångsidigt inte är det bästa just pga. kompromiss. Det sägs att elbils framgångsrikaste producent Tesla vars delägare Mercedes hade varit en gång i tiden hade bidragit i utvecklings processen av B-klass. Det spekuleras att Tesla tillverkar detaljer till B-klass men jag har svårt att tro det eftersom Mercedes är väl känd att bygga så mycket som möjligt själv. Mercedes har också en batteri fabrik på G och dem skulle presentera massa plug-in och nya elektrifierade modeller med eget utvecklade och byggda batterier redan under 2015.
B-klass electric drive fick sin USA pris av 42000USD för basic modell och fullutrustad version säljs för 52000USD. Det spekuleras att 400 tusen kronor ska vara start pris i Sverige.

Elektrisk Mercedes är snabb som en spjut med sina 180hk och kommer till 100km/h på 7 sekunder. Det som jag misstänker är att skaparna har försökt konvertera vanligt B-klass till eldrift med så mycket vanligt bil liknande finesser att det nästan kan uppfatas som tråkigt om man är elbils kunnig. Det verkar att B-klass electric drive saknar snabbladdning och att Mercedes har beslutat att inbyggd 10.1kW laddare är max man kan få som gör första el-Merca ganska oanvändbar som långåkare. Att snabbast ladda hel tomt batteri betyder att man behöver minst 3 timmar som är ganska spartansk jämfört med vad konkurrenterna har för standard. Deklarerad räckvidd för B-klass electric drive är 200km i absolut perfekt scenario. I normalt liv bilar med samma batteri storlek kommer 150km en sommardag och 70-80km en frusen vinterdag i Norden om man kör med värme PÅ. Jag har svårt att tro att många köpare kommer att välja Mercedes, kanske om man är absolut Merca fantast och skulle välja att börja köra elektrisk eller om man har B-klass som andra bil att kunna stads köra samt absolut inte försöka besöka sommarstuga 30mil borta som man vanligt gör med sin E-klass. Hoppas Mercedes hittar till många köpare med sin nya B-klass och att lokal Mercedes agent får test bilen snart, det skulle vara super intressant att besöka dem och provköra!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar