måndag 7 oktober 2019

Elbilens framtid

Vi är hel elektriska igen, Zoe ZE40 och Nissan Leaf 30 Black Edition står på uppfarten:


Elbilar är här och dem är hetaste vara på marknaden just nu. Jag var lagom upphetsat att skaffa en till elbil och jakten resulterar med en 2017 Leaf 30 Black Edition! Last utgåva av Nissans första generation Leaf med 30kW batteri. Modell som är minst drabbad av #rapidgate och batteri förluster om hanterad rätt. Har hittat objekt på auktion och har inte tvekat mycket. Förhoppning är att kunna köra hel elektrisk och testa livet helt utan laddhybrid och fossil bränsle. Jag har kört nyligen med nyköpta Leaf 30kW hela 720km på en och samma dag och resultat var ganska lovande:


Vi har fortfarande Zoe ZE40. Renault hade visat efterträdaren i form av uppdaterade facelift ZoE ZE50 och jag blev riktigt och definitivt såld:VW har premiär visat sin största elbils satsning hittills så kallad ID3:


Jag är inte riktigt såld eftersom ingen vet exakt Svensk pris, om man skulle jämföra med Tysk specifikation och pris då hamnar ID3 från 420.000kr uppåt, där modell med ”normal” utrustning landar på ca.460.000kr. Som sagt ganska hög siffra och långt ifrån vad VW hade lovat samma pris som Golf TDI med samma utrustning…

Opel har öppnat orderbok för e-Corsa:Och Peugeot har också öppnat orderbok för elektriska e208:Om man undrar varför ringar jag erbjudande pris detta är pga. fenomen att det handlar om 60.000kr, exakt vad köparen skulle belönas med Bonus-malus subvention för elbilen. Alltså ordinarie pris gäller för första köparna… senare köpare straffas med 60.000kr… bara att förtydliga kostar bensin Peugeot 208 160.000kr att köpa. Batteriet kostar ca.150EUR/kWh och Peugeot har ca.50kWh… elbil motor och komponenter är mycket billigare än konventionell drivlina med komplicerade bensin motor, växellådan, katalysator med avgas system, bränsle tank, styr datorer osv.  


Jag är lite skeptisk… fenomen är mycket konstig att begärt pris för stadsbilar med elektrisk drift motsvarar dubbelt pris bensin syskon + Bonus-malus premie… jag bara säger det lite skeptisk och återkommer nästa år samma tid med statistik hur många nya elbilar skulle hitta till köpare och vilka priser skulle gälla då!

Finns fler nyheter, Nya Hyundai Ioniq, Nya Mercedes MQB, Nya Porsche Taycan osv.
Återkommer inom nära framtid med min åsikt och omdöme.

Länge leve elbilen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar