fredag 21 december 2018

Jag har provkört Kia E-NiroFredag, Julhelg 2018, egentligen finns E-Niro hos ÖBAB - Kia Örebro för provkörning. Bilen finns sedan nån vecka tillbaka men var bokad hela tiden förutom mitt på dag arbetsdagar. Nu är det min tur, tack Anna och Pär...
Jäg är på plats lite tidigare och bilen står i verkstad, dekaler skulle bytas pga. Namn ändring från Niro EV till E-Niro och WLTP räckvidd justering från 495km till 455km officiellt. Efter trevlig bemötande och glad pratstund med försäljaren blev bilen klart för provkörning. ÖBAB har E-Niro med högsta utrustnings nivå med allt utrustning i Demo bilen. Jag sätter mig i E-Niro och möts av kända kupé eftersom frugan kör Niro-hybrid. Sitt position är ganska högt som i terräng bil eller mycket större bil än förväntad. Förvånansvärt man inte kan sänka stolen så mycket som jag skulle vilja pga. batteri som sitter under golvet och höjer golv plåt någorlunda i E-Niro mot hybrid. Kommando, cockpit, infotainmentsystem, JBL Ljud, allt är digital, intuitiv, användarvänligt och mycket lätt att ställa in enligt egen önskan. Energi flöde finns till vänster och digital hastighet till höger, center är reserverad till bläddrings fönstret som visar allt från energi användning statistik till bilens inställningar. Infotainmentsystem är känd från andra Kia/Hyundai modeller och har allt man kan tänka sig inklusive AppleCarPlay och AndroidAuto... är man intresserad om detaljer då rekommenderar jag masa olika video på YouTube med detaljerad visning.

Det är snö blandad med regn, och bara -1’C. Körning påbörjar och jag känner att E-Niro har gott om fart resurser. Man kan spinna drivhjul oavsett hastighet. Allt är kontrollerbart och avslappnad. Det finns 4 olika kör läge Eco+, ECO, Normal och Sport. Dem är precis som mycket avstängd, strypt, normal och brutalt snabb. Man kan välja regenerativ inbromsning styrka i paddlarna bakom ratten, det går stegvis till att man kan köra ett pedal om man vill. Min plan var att köra Örebro - Arboga - Örebro och testa förbrukning, ljud nivå, komfort på motorväg i högre farter samt prova stöd funktioner. Allt fungerar som det ska och E-Niro är riktig raket på motorväg. Förbrukning i bilens dator var 29kWh/100km som är i nivå vad man förväntar sig när folk provkör kort, eller annans bil där inger sparas och man skulle provocera så mycket som möjligt. 
Efter 40km i skyltat hastighet + Moms räckvidds mätaren har sjunkit 350km ner till 300km. Nästa etapp tillbaka jag återställer mätaren och kör skyltat +10 i ECO läget då märket jag att klima är inte längre 100% och att statistiken sjunker till 23.4kW/100km. 
Regenering är 0 och E-Niro känns lätt och luftig utan minsta ansträngning. E-Niro är utrustad med Michelin X-Ice friktions däck och 17”, dem är 71dB deklarerade och E-Niro ljud nivå enl. Buller App i min IPhone landar på 71.4dB snitt enl 5min mätning i nivå med nackstöd. Ljud som hörs klart och tydlig kommer från back axel och bakre bilens halva. Själv styrande funktion är underbart t.o.m när snö har täckt asfalten. Sista etapp är stads körning och där E-Niro briljerar med gott om regenerativ kraft och möjlighet att med en pedal ta sig igenom dynamisk stads tempo bromsa/gasa. När broms kraft behövs och man måste använda broms pedal det kan kännas konstig, svampig och inkonsekvent men man vänjer sig och doserar pedal så mycket det behövs.

Slutsats: finns ingen elbil som är nära bra som E-Niro och räckvidds ångest är gammal rykte som elbilar med små batterier fick. E-Niro kan omvandla synvinkel mot elbilar och starta en ny epok där elbilen kan anses som mycket roligare, enklare och avslappnande än konventionell bensin eller diesel bil. Nu är det upp till Kia att marknadsför E-Niro.

Jag gillar:
Motorstyrka
Räckvidd
Formspråk
Effektivitet
Infotainmentsystem
JBL ljudanläggning

Mindre bra:
Sittposition för högt för min smak
Ljudnivå på Närke asfalt stundtals 75dB
Service intervall = 1500mil (skojar ni?)
Värme styrning fungerar om kopplad till laddning bara
App att styra och kommunicera med bilen inte finns än
Dragkrok kanske kommer senare
Broms pedal svampig och inkonsekvent ibland

Sist men inte minst; Sverige elbils snabb laddning stationer är 50kW max och E-Niro samt många nya elbilar klarar mycket mer styrka... för att elbilen skulle ersätta konventionell måste snabbladdarna finnas på varje bränsle station eller strategisk utspridda med gott om styrka. Det kommer med tiden och E-Niro’s 100kW snabbladdning med dagens stationer betyder att man behöver 1timme att ladda 20-80%. Lite tråkig att nya bilar som klarar nya standarder inte kan nyttja dem pga. Infrastruktur brist. 

Hatten Av till Hyundai/Kia som verkligen bygger elbilar så attraktiva och bra, dem lyfter ribban högt och det skapar ännu mer spänning eftersom bilindustri går i rätt riktning och sakta men säkert skapar dem produkter konsument önskar och vill ha. Att priset är så högt är bara pga. att det inte finns andra likadana bilar i utbud. Med tiden kommer priserna att landa på samma nivå som bensin/diesel bilar och det är bara tids fråga. 

Skulle ja köpa direkt E-Niro?
Svar: Nej
Varför?
Svar: Priset är skrämmande hög, 2 ggr frugans hybrid...
Vad är E-Niro värt då?
Svar: ca. Lika mycket som dyraste PHEV Niro
Skulle jag handla E-Niro om priset var som PHEV
Svar: Skulle inte tveka mycket...
Men efter 60.000kr premie kostar E-Niro 370’kr
Svar:Ja men det är vad E-Niro skulle kosta från början
Fast varifrån kommer såna siffror?
Finns det bättre elbil än E-Niro idag?
Svar: Nej 

Bra att veta, närmaste elbil leverans och prestanda mesig blir Tesla Model 3 med attraktiv annonserad pris och fantastisk snabb laddning infrastruktur på köpet, men Tesla med samma pris har ingen klart leverans datum. Model 3 Long Range är planerad för leverans i början av februari 2019, och 660’kr är RRP och då pratar vi elbil i annan mellanklass/prestigebil. Hyundai Kona electric med exakt samma elmotor och batteri som E-Niro kommer inom kort fast det är elbil i supermini klass och E-Niro är kompakt bil... det skulle vara intressant att låna E-Niro över helg och lång köra med familj och testa funktioner samt användarvänlighet i real life scenario...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar