torsdag 5 januari 2017

Statistik sålda bilar med eldrift år 2016 i Sverige

2016 kommer att vara skrivet i historia som år när flest nya bilar har hittat till köpare. Enligt BilSweden 4.8% var rena elbilar och 16.7% var laddhybrider. Top listan ser ut så här:Det som är intressant är att VW Passat GTE toppar listan med nästan dubbel mot näst på listan som är också laddhybrid Mitsubishi Outlander PHEV. Bland elbilar Tesla Model S hittar till flest köpare och det spelar ingen roll att bas pris på mest önskade och köpta modell är över 1.000.000SEK. Näst bäst säljande elbil är Nissan Leaf som trots ålder hittar till flest köpare med sin underbart Leasing som är definitivt mest förmånligt och faktum att Leaf elbil daterar från 2011 spelar ingen roll när total kostnad slår massa andra elbilar som kanske är lite bättre, vassare eller effektivare dock mycket dyrare och utanför köperibban till många.
2017 är här och massa nya modeller är på G. Nya och uppdaterade Renault ZOE med 41kW batteri och upp till 400km räckvidd kommer inom kort och jag har redan bokat provkörningen. Nya VW e-Golf är annonserad med uppdaterade batteri på 38.5kW och realistisk räckvidd på 300km med massa nya lul-lul funktioner och finesser dock med högre bas pris som kan diskvalificera kanske det bästa och mest relevanta elbil annonserad för 2017. Opel Sverige fegar att ta hem nya Ampera-E och det verkar som att introduktion som var planerad för 2017 flyttas framme till 2018, hoppas att det finns kloka och framgångsrika initiativ tagare bland Opel ansvariga som eventuellt kan snabba introduktion till Svensk marknad eftersom Ampera-E är kapabel elbil med möjlighet att komma upp till 500km/laddning och är en av dem mest efterlängtade produkt senaste år. Mest efterlängtade Tesla Model 3 kanske kommer med under 2017 dock allt är i spekulation stadie eftersom fabrik och produktion inte är klart och fintrimmad och det sagt så kan man inte komma fram med nån preliminär datum tröts nästan 500.000 förbeställningar om inte mer.
Bland nya Laddhybrider som kommer utmärker sig Toyota Prius Prime, Hyundai Ioniq PHEV, Kia Niro PHEV och Volvo XC40.2 samt många fler som är redan annonserade. Marknad för laddhybrider är garanterad bland tjänsteförare och kanske laddhybrid drift ersätter diesel renässans om utbud blir bättre och priserna lägre och förmånligare.

Gott Nytt 2017!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar