måndag 10 februari 2014

Jag har provkört Mitsubishi Outlander PHEV.

Mitsubishi Outlander PHEV kom till Örebro försäljarna och jag körde förbi Motorcentrum Kumla när det slog mig att dem har öppet hus hela helgen och Mitsubishi Outlander PHEV som huvud stjärna. Och så var det en visnings exempel utav Mitsubishi Outlander PHEV fulladdat in i varm salong redo för provkörning. Säljaren har precis hämtat bilen själv från Malmö och hade ganska bra kunskap om tekniken samt bilens olika utrustnings nivåer. Tekniska frågor så som varifrån kommer kupévärme och hur fungerar olika drift inställningar kunde han inte förklara till 100% men hade förklarat mycket med en hel del gissning som lät bra faktisk. 
 Provkörning, jag sätter mig i bilen som har Business Nav beteckning, stolarna har halvskinn och elektrisk inställning, det tog mig nån minut att ställa stolen och då tyckte jag att man sitter ganska högt ändå, det gick inte att sänka stolen mer som jag ville men nån centimeter högre spelar inte så stor roll. Bilen har automat låda och det som man kan välja är D, N, R som i alla andra automat bilar samt det finns 2 knappar: SAVE som sparar batteri och tvingar förbränningsmotor drift samt CHARGE som laddar batteri så att man kan återställa batteri laddningsnivå under förbränningsmotor drift. Sista inställning inte är mycket klokt tycker jag rent spontant, att omvandla bensin till elektricitet kostar ganska mycket, eller har jag fel? Bilen är också utrustad med paddlar på vänster/höger sidan av ratten som styr regenerativ inbromsnings inställning i steg från B0-B5. 
 Vi ska köra, jag väljer D och Mitsubishi Outlander PHEV hoppar som att någon hade sparkat bilen i arsle… WTF, vilken överraskning! Jag hade tänkt mig att en sån stor bil skulle vara ganska trott och seg men precis tvärtom. WoW, jag kan inte stoppa le och gasa så enkel är det. Man känner inte när eldrift och förbränningsmotor drift är i gång eftersom bilen är bra isolerad man känner vibration ibland som att motorerna startar och stopar. Hur som helst Mitsubishi Outlander PHEV är pigg, mycket snabb bil och känns som en jätte stor leksak. Det finns vanligt hastighets mätare samt en extra LCD display. I vanlig mätare man ser ekonometer och hastighet samt finesser så som pilar mellan hjul elmotor och vanlig motor som skulle indikerar drift. Central konsol har en stor LCD display typ 8” som dominerar och där ser man ritad bil med pilar från/till batteri/hjul, eller Navigation, eller gagget liknande energi mätare för kW, Liter/100km osv. Att det är intuitiv inställning skulle jag inte kunna påstå eftersom Mitsubishi Outlander PHEV försäljare/ägare inte kunde navigera själv efter 2 veckor med bilen. Mycket intressant är att leka med regen-broms-paddlar när man kör i stad. Det är möjligt att bromsa med dem om man väljer B5, eller att frirulla om man har B0. Så rätt inställning kan mjölka ganska mycket energi från stop&go körning. Vi körde typ 15-20min och det var energi kvar i batteri när vi kom tillbaka. Jag hade inte provat motorvägg och terräng körning men det finns överenskommelse att eventuellt låna bilen en helg om ett par 3 veckor när en till bil kommer till salong. Vad blev snitt förbrukning har jag inte noterad men intervju med försäljare avslöjar att Malmö-Örebro körning gick på 0.7 liter/mil i snitt. Hans daglig körning är eldrift till jobb, laddning sedan eldrift hem. Mitsubishi Outlander PHEV som jag provkörde har 0.52 liter/mil som total siffran som är missvisande enligt försäljare, och som sagt jag hade inte så mycket tid att säkerställa och prova olika drift/scenario. 
PRISET, Mitsubishi Outlander PHEV business navi med dragkrok enligt hans offert skulle kosta 457.000kr. Motor/kupévärmare behövs inte eftersom man kan styra kupé klimatisering via mobiltelefon och en app som är gratis, dessutom är Business Nav version utrustad med elektrisk värmare som gör att bilen blir snabbt varm och räckvidd blir inte drabbad utav värme så mycket om man förvärmer bilen med fjärrstart innan åkning när bilen är kopplad till laddningen. Finansierings alternativ med promotiv kreditering på 3.95% hamnar på 91.000kr insats + 4900kr/månad i 7år och om man ska avbetala supermiljöbilspremie efter inkastning sänks månads avgift till 4500kr. Holländska köpare fick super pris på Mitsubishi Outlander PHEV + 5års fri service som en del av goodwill i avtalet, därför sålde dem 10.000 exemplar vid invigning. Synd att samma generösa politik inte finns där vi bor… Jag gillar Mitsubishi Outlander PHEV på nån konstigt vänster! Tumme upp för MITSUBISHI, börjar längta att låna bilen en hel helg faktisk!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar