måndag 13 april 2015

Jag har provkört Volkswagen eGolf elbil

En bil har med sin existens sista 40 år skapat så mycket inom bilismen att en hel klass bilar heter efter just denna bil, och alla gissar säkert att man pratar om VW Golf. Idag kan man köpa eldriven så kallad eGolf som jag hade en helg på provkörning/utvärdering tack vare Möller bil auktoriserad VW i Örebro.

Provkörningen började i fredags eftermiddag när jag fick bilen, ¾ laddat, så gott som nytt bil med 300km på mätaren. Introduktion till bilen var inte mer än ungefär här är nycklar, varsågod! Så jag börjar med att par koppla min telefon så att jag kan köra utan att bli störd. Jag gick igenom menyer i bilen och det är så intuitivt och lätt att ställa allt att man knappt behöver instruktionsboken. Nästa steg är att ställa körposition, stolen och ratten. Efter bara några minuter i bilen fortfarande på parkeringen så skulle man kunna gissa att det handlar om VW t.o.m. om man var teleporterad där utan att hade en susning vad man hamnade. Sittposition är utmärkt, alla kommando i bilen placerade där man vill ha dem, samt man kan flyta stolen och ratten upp, ner och fram tillbaka så att vem som helst skulle kunna hitta sin bästa placering.

Bilen har 3 kör läge normal, Eco samt Eco+ och dag 1 så kör jag bara normal. Växelspaken i normal och jag glider iväg från parkeringen. eGolf är förvånats tyst, ratten är lite styvare än mina vardagsbilar och mer direkt. Det är lätt att ratta och jag skulle direkt på motorväg och inget tvekan jag har ballistisk inställning, första test är respons, hastighet, styrka. eGolf har rapp respons, gaspedalen är inte blyg alls och jag redan bryter mot lagen på accelerations fil innan jag tar mig på motorvägg. Displayen i bilen är inställd att visa momentalt styrkan och man kommer upp till 99kW momentalt samt 270Nm deklarerade känns som mer än tillräckliga. eGolf har en smart visare som talar hur mycket kraft är tillgänglig från batteri och efter en mil misshandel med gaspedalen så sitter pilvisaren kvar på MAX samt bilen är lika pigg som från början. 145km/h är max hastighet och det är klart mer än man egentligen behöver från en bil i Sverige som har max hastighet begränsad till 120km/h. Efter 3mil i motorvägs fart tankmätaren har sjunkit från ¾ till ½, som är svårt att tolka.Jag svänger på landsväg och fortsätter vara ganska aggressivt och testar väghållning. Några journalister har påpekat att eGolf känns tungt och att man märker batteri vikt, och jag försöker verkligen stressa bilen men jag känner ingenting av det, för mig känns eGolf som GTI ungefär lika roligt att köra. Batteriets extra tyngd känns inte, det som märks är att eGolf kan bränna gummi om man vill…  japp, det är sant, första serie elbil att kunna göra det på torrt asfalt utan att man stänger alla elektroniska stabilitets och ABS medhjälp. Efter 5-6mil i eGolf man märker att man befinner sig i en kompromisslös Tysk bil som är styvare, hårdare och där man sitter annorlunda, inte negativ snarare ”Tysk allvarlig ”annorlunda. Första dag det kändes som att man sitter på parkbänk, andra dag som racerstol, dag 3 var det som massage stol och helt normalt att bilstolen inte behöver vara mjuk längre. eGolf har samma utrymme som vanligt Golf, gott om plats framme, bekvämt i back stolen för tre stora vuxna personer och generös bagage utrymme som kan vara enorm om backstolarna fälls. Som sagt ingen skillnad mot originalet. Ljud nivå i bilen är 68-78dB beroende asfalttyp, åkhastighet och omgivning samt sidovindar, känns lugnt t.o.m. om man idiotgasar, som väll isolerat rum.

Dag 2, effektivitet. Nu skulle jag ställa eGolf mot väggen och mjölka så mycket jag kan från batteri eftersom det är det svåraste utmaning. ECO läge används och jag kör mjukt. Jag simulerar alla möjliga scenario och eGolf hamnar omkring 1.5kWh/mil. Är man i behöv köra enbart motorväg och kan köra disciplinerad 90km/h då kan man hamna under 1.5kWh utan problem. Skulle man ge bilen till en snitt svensk bilförare då slukar eGolf 1.8-2kWh vid 110-120km/h. Slår man på värme till max samt är det snabba accelerationer som galler hela tiden så stiger förbrukningen brutalt och man hamnar lätt på 2.5kWh. Slutsats är enkelt, deklarerade 1.2kWh är siffran som är möjligt i labben, jag har snittat 1.47kWh med normal körning och man kan förvänta sig att 24kWh batteri räcker definitivt 150km sommartid och 120km i brutal Svensk vinter. Det som underlättar livet är smarta utrustningsdetaljer så som uppvärmd framrutan, värme timmer, mobil telefon app kontrollerad uppvärmning/kylning osv. Bland andra smarta funktioner jag har hittat ställbar laddnings nivå som man väljer i bilens display 5, 10, 13, 16A så att man säkert kan ladda från vilken säkring man har… fram och back varnare som fungerar exemplarisk och kompletteras med grafisk visare i eGolf som fungerar i min mening mycket bättre jämfört med kameror som är i praktiken oanvändbara om bilar är smutsiga… ställbar batteri reserv nivå som tillåter att man kan ställa om nivå för att skydda batteri från skador, demo bil hade 30% som i praktiken garanterar 10.000 laddning cykel… osv.   Jag har hunnit svänga till McDonalds/Fortums snabb laddare och testar möjlighet att snabb ladda eGolf. Det är lätt att manövrera CCS-DC snabbladdare och det är snabbaste uppkopplad, handskakad och startad laddning någonsin. eGolf gör det super smidig och trycker mellan 85-100A utan problem tillbaka till batteri. Efter mycket krångel med andra bilar som har Chademo standard CCS snabbladdning med eGolf är smidig upplevelse faktisk!Dag 3, utmaning!  Jo då, 2 dagar med bara positiva upplevelse och överraskningar med eGolf har tvingat mig att tillbringa dag 3 med att försöka knäcka kompromisslös VW Das elbil och hitta svag punkt! Till hjälp så har jag hela familjen, vi är 2 vuxna och 2 barn som brukar en lånad demo eGolf och försöker komma på vad är mest negativ med bilen. Dotter har hittat ett lite störande ljud som kommer från bältespännare back på passagerare sidan, ingen skandal som kan säkert åtgärdas med lite WD-40 spray eller liknande. Back luckan öppnas på så sett att man vrider VW symbol och jag hittar att det inte svarar så skarpt alltid som resten av utrustning på bilen. Original laddkabel som kommer på köpet är ganska styv och jag skulle använda eget säkert. That’s it när det gäller vad vi hade hittat för mindre bra, förutom prislapp som är ganska högt men i samma nivå som andra bilar i samma klass.Vad vi gillar:
Bygg kvalitet,
Kompromisslös motor styrkan som kan prestera lika bra som att vara effektiv samtidigt,
Fantastisk åk komfort,
Ljud nivå som är fantastisk låg och behaglig,
Smart fram & back varnare som är kompletterad med grafisk visning,
Intuitiv och användarvänligt kontrolpanel,
Förarplats ergonomi som är exemplarisk,
Uppvärmd framrutan och smart mycket effektiv klimatisering,
Effektivitet i smart förpackning…

eGolf är definitivt favorit elbil för mig efter en helg bakom ratten!
Jag kan varmt rekommendera till vem som helst att ge chans till eGolf, ni skulle kunna vara positiv överraskade jag lovar…

Slutsatsen är att eGolf är så bra och stabil skapelse,
och det faktisk är MERIT ELBIL i min mening!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar