måndag 1 oktober 2018

WLTP och vad det betyder i praktiken!

WLTP är nya test cykel för bilar som säkerställer att utsläpsvärden är korrekt och fångat i en verklig kör cykel där bilen körs 30 minuter i 2 olika miljöer och värden fångas med mät instrument under verklig körning, så kallad RDE (Real Driving Emissions):




Dieselgate, utsläpsfusk, bilens elektronik trimning att klara gammla tester hade skapat nya regler och test procedur där nästan alla bilar som är testade med gamla NEDC procedur får kraftig ökning i utsläppen om testade på nytt. 

I praktiken VW laddhybrider Passat GTE och Golf GTE tex kan inte köpas längre eftersom dem klarar inte WLTP med flygande siffror som före med NEDC. Mercedes har dragit tillbaka fler laddhybrider, BMW 225xe laddhybrid står också utanför som icke supermiljöbil per EU definition, alla med värden övanför 50g/km av CO2!  Finns fler exempel...

I praktiken många tillverkare kämpar att bygga om modeller och testa om dem i enlighet med nya WLTP för att kunna erbjuda super miljöbilar.  Varje förändring i bilens utrustning tex. Från 17" till 18" hjul eller fler utrustning detaljer som förändrar bilens tyngd måste klassas om eller testas om. I framtiden det kommer att skapa mindre modell utbud och inte så många variationer eftersom alla måste testas och deklareras som skulle skapa enorma kostnader för producenter med brett modell utbud. 

Nya Outlander PHEV är bra exempel där Mitsubishi hade tänkt i förväg och testat 2018/2019 årsmodell som fick ny motor på 2.4L istället för gammla inte så rena 2.0, samt batteri pack fick ökning från 12 till 13.8kWh och Outlander PHEV landar på 46g/km i CO2 utsläpp. Finns fler exempel av bilar med uppdatering i enlighet med WLTP.

Eventuell fusk i framtiden kommer att kosta bil tillverkarna så mycket pengar att ingen kommer att ens tänka tanken om fusk.

WLTP avslöjar utsläpp och hjälper avgöra och säkerställa rätt skatt nivå och i Sverige är det Bonus-Malus skala:



Ur konsument perspektiv det skulle hjälpa alla nya köpare att välja rätt och ta eget ansvar för miljö och framtids miljöpåverkan. 

Vilka bilar klarar WLTP direkt, elbilar självklart!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar